Hämta om sidan.

Jan-Eric Andreasson i Ullerup, Danmark juli 2009

Jan-Eric Andreasson i Brighton maj 2009

Fredrik Rahm i Tyskland - två tävlingar

Renzow den 8-9 september Med seger i precisionen.
Luhmühlen den 14-16 sept Fredrik Rahm blev 2:a totalt efter 3:e plats i dressyr, 2:a maraton och felfri i precisionen. Segrade gjorde Tysklands bästa dressyr ekipage: Dirk Timmermann.

SM silver till Fredrik Rahm i Åstorp

Traditional Driving den 6 juni

BHCC arrangerade Traditional Driving den 6 juni på Snogeholm och Bellinga.
Söker Du bilder från arrangemanget? Kontakta Karl Killman tel: 070-8839693.


"A Day of Traditional Driving is based on a score of 100, broken down into 60 points for the Turnout Inspection, 25 for the Country Drive, and 15 for the Cones phase"
Resultat: Bedömningen - Konkörning - Totalt


Lars Andersson under bedömningen
Denna typ av hästkörtävling, Traditional driving, arrangeras på olika håll i andra länder. Man också tagit fram speciella tävlingsregler för denna typ av tävlingar.

Team Skäpperöd med fyrspann som föråkare på World Cup finalen på Göteborg Horse Show

Slalom Cup i Åstorp den 12 februari


Foto: Krister Lindh

Slalom Cup i Åstorp den 11 december

Fredrik Rahm i slutfinish! Alla bollar kvar och inom maxtiden för svår klass.

Inomhuskörning i Åstorp

Seger i parklassen i Åstorp för Fredrik Rahm. Med en andra plats efter grunomgången efter ledande Gunlögg Frost så kunde Fredrik med en snabbare tid i finalomgången ta "Gåsen" sammanlagt. I år fanns även både ponny par och ponny fyrspann från Danmark på plats för att fånga gåsen!

Inomhuskörning i Hermanstorp


Fredrik Rahm startade i Hermanstorp första gången med New Forest ponnyer. Ett par med båda ponnyerna e. Vernons Peeping Tom. Ekipaget trivdes alldeles utmärkt i miljön på Hermanstorp och fungerade utmärkt tillsammans - inte minst i finalomgången: Resultat Hermanstorp, inomhus maraton den 8 oktober

NM på Dorthealyst, Danmark

För första gången så har vi fyrspannsklass på ett Nordiskt mästerskap. För Sverige ställer Fredrik Rahm och Catarina Eneroth upp. Det började bäst för Catarina i dressyren där hon vann före Fredrik. I maraton fick Catarina ett stopp i vattenhindret och ena stånghästen fick ett bakben över stången, vilket resulterade i att hon fick bryta maraton. I söndagens precision körde Fredrik fel och blev eliminerad.

Traditional driving på Svaneholm

BHCC arrangerade tillsammans med Svaneholms slotts museum den första "Traditional Driving" på Svaneholm den 20 augusti.
Tidsprogram: Första start kl 13:00. Avslutning ca 15.
Segrade gjorde Karin Bratten-Hill före Ingemar Jönsson och Pia Petersson: Bilder fråm Svaneholm den 20 augsuti
Nästa gång BHCC arrangerar Traditional Driving är den 6 juni 2006 på Vrångabäck/Snogeholm.
Denna typ av hästkörtävling, Traditional driving, arrangeras på olika håll i andara länder. Man också tagit fram speciella tävlingsregler för denna typ av tävlingar: Hästanspända hästens Dag i Holland - Apeldoorn

SM på Tjolöholm


På Svenska mästerskapen i körning representerades Bellinga av Fredrik Rahm och Jan-Erik Andreason. Fredrik och Team Skäpperöd tog hem SM-guldet i klassen för Fyrspann-pnny efter seger i alla delmomenten. Jan-Erik fick bl.a. en felkörning i dressyren och hamnade slutgiltigt på en femte plats totalt.
Nästa tävling för Frerik Rahm blir Nordiska mästerskapen den 25-28 augusti på Dorthealyst nära Roskilde i Danmark. Medan Jan-Erik tävlar i Frankrike.

Anders Eriksson - artikel på hästfolk.se

Säsongstart utomhus

Säsongen tar en rivstart, som bruligt är nuförtiden, med två CAI-B tävlingar i direkt följd i Dorthealyst och Åstorp. Med deltagande av två ekipage från Bellinga nämligen Fredrik Rahm med shtelandsfyrspann och Jan-Eric Andréasen med sitt Lucitanos par. Starten i Danmark innebar inte direkt det stora flytet för någon av dem. Fredrik hade lite för våryra och pigga hingstar som ville lite för mycket emellanåt och Jan-Eric blev eliminerad i maraton. I Åstorp gick det bättre, Fredrik vann sin klass, där han även använde Skäpperöds Uranus i precisionen för första gången. Jan-Eric klarade sig också bättre i Åstorp.

Traditional driving i Utrecht och i Apeldoorn den 20-22 maj

se vidare: Hästanspända hästens Dag i Holland - Apeldoorn

Denna typ av hästkörtävling, Traditional driving, börjar alltmer arrangeras på olika håll i världen. Man också tagit fram speciella tävlingsregler för denna typ av tävlingar.
Klassisk körning i Holland

Gåsa racet i Åstorp 2004

Det blev gås till Fredrik i årets gåsarace i klassen för par och fyrspann:

1. Fredrik Rahm, BHCC 59,13/189,05 Tot: 248,18
2. Claes Jensen, DK 57,86/193,85 Tot: 251,71
3. Axel Olin, Vinslöv 101,75/192,25 Tot: 294,00
4. Catarina Eneroth, Sösdala 117,86/269,44 Tot: 387,30
Flera resultat

Distriktsmästerskap 2004

Söndagen den 3 oktober arrangerade Skåne distriktet och Vellinge hästsportförening Dm i körning. Från Bellinga deltog Marie Nilsson i enbet och Fredik Rahm i fyrspann.
Marie körde en bra dressyr, 6:e plats, och fortsatte med ännu bättre maraton, 3:e plats, och tog hem 1:a plastsen i precisionen. Bilder på Marie och Rolökke Swallow

I fyrspannsklassen segrade Fredik Rahm, Bellinga HCC före Catarina Eneroth, Sösdala. Se vidare resultat

Kallblods mästerskap i Franrike

Jan-Eric Andreasen och Erik Broms kör i år en speciell kallblodstävling i Frankrike Lisieux, du 15 au 17 octobre 2004

Bellinga ekipage på Tjolöholm den 13-15 augusti

Team Skäpperöd med Fredrik Rahm som kusk tävlar med shetlands fyrspann på Tjolöholm den 13-15 augusti. Dressyren köres på fredagen, maraton på lördagen och avslutas med precision på söndagen. Se för mera information

Bellinga kuskar i Vellinge den 4 juli

Lars Andersson, Johanna Rahm och Ingrid Johansson tävlade för Bellinga i Skåne lagseriens tredje omgång söndagen den 4 juli.
Resultatet blev Lagseger i dressyr genom 1:a, 2:a resp 5:e plats i dressyren för Lars Andersson, Johanna Rahm respektive Ingrid Johansson!! Resultat dressyr Skåneserien Vellinge den 4 juli - Resultat lag Skåneserien den 4 juli

Avslutande omgång för 2004 arrangerades av Skånska Körsällskapet söndagen den 22 aug med momenten dressyr och precision på Flyinge. Ingrid Johansson placerade sig som 6:a i dressyren. Resultat: Resultat dressyr Skåneserien den 22 augusti - Precisionen - Lag resultat omg. 4

Bellinga kuskar på Flyinge

Marie Nilsson och Fredrik Rahm tävlade i enbet rep fyrspann vid Skånska Körsällskapets svårklasstävling på Flyinge i pingsthelgen. Fredrik Rahm vann sin klass efter en avslutande felfri precision. Marie Nilsson belade en femte plats i enbets klassen efter en fjårde plats i dressyren.

Träningsdag söndagen den 13 juni på Vrångabäck

Då vår körtävling (11-13 juni) inte fick tillräckligt många anmälningar för att kunna genomföras och vi redan bokat denna helg så gör vi en egen träningsdag i stället.
Medlemmar från klubbar i hela Skåne är välkomna.
Du har möjlighet att köra valfritt dressyrprogram på 80x40 m. Leif-Göran Rasmusson och Madeleine Raihle växlar om att döma.
Maratonhindren på Vrångabäck har preparerats av Claes Piper, där Du får möjlighet att kolla tiden flera gånger och jämföra olika vägval.
Avgift: 100:- per ekipage. Betalas på plats den 13 juni.

Första omgången av Skåneserien avgörs på Bellinga

Nio skånska klubbar med var sitt lag med tre-fyra deltagare vardera tävlar på Vrångabäck söndagen den 25 april.
Bellingas lag plockade hem tredjeplatsen i dressyren.
Resultat dressyr Skåneserien 2004 Resultat lag efter första omgången i Skåneserien 2004

Equus Cross - Ny modell: maratonvagn för shetland


Test av ny maratonvagnmodell för shetland. Främst framtagen för par, men är så liten och lätt att den lämpar sig väl även för enbet.
Design och försäljning: Equus Driving & Equipment - Christer Persson - Degeberga, tel: 044-351354.

Årsmöte i BHCC

Alla medlemmar och körintresserade kallas till årsmöte söndagen den 29 februari i Skårby församlingshem. Samling kl 17.00 hos Leif-Göran Rasmusson där vi tittar på vagnar och selar, därefter fortsätter vi kl 19.00 i Skårby församlingshem med fika och årsmötesförhandlingar.
Anmälan senast 25 februari till Leif-Göran Rasmusson.

Spansk häst show i Köpenhamn under februari

Klubbmästerskap söndagen den 2 november med första start kl 14.00

Under söndageftermiddagen arrangerades årets Klubbmästerskap på Vrångabäck. I klassen för enbet segrade Lars Anderson, med sitt halvblod Rufus före Marie Nilsson med New Forest hingsten Rolökke Swallow och på tredje plats Mona Persson med sin varmblodige travare.
I klassen för shetland par och tandem segrade Leif-Göran Rasmusson med groomen och dottern Sofias ponnyer före Fredrik Rahm som körde sina nyaste fyrspanns-hingstar Keno och Kroton i tandem.

Rapport från sydligare breddgrader

- Befinner mig i Bourgonne efter att ha kört den internationella körtävlingen CAI B för trait(heavy horses) = kallblod i Lisieux i Normandie den 24-26 oktober. Resultat: 6:a totalt av 12 startande med seger i precisionen.
Körde enbet med Karolina.
Hälsningar Jan-Eric Andreasen

Bellinga klubbmästerskap

SM guld till Bellinga på Strömsholm

På årets SM representeras BHCC av Fredrik Rahm med sitt shetlandsfyrspann och Jan-Eric Andréason med sitt nordsvenska par. Fredrik fick en tung start i dressyren då en av hingstarna sparkade över linan med ena bakbenet och fick 5 extra staraff eftersom en av groomarna fick hoppa av och rätta till. I maratonen första hinder blev det också en problem med linorna dock inte värre än att han fick snabbaste tiden i sin klass, sedan gick det utav bara farten så att "Team Skäpperöd" leder inför den avslutande precisionen!
I precisionen rev Fredrik en boll medan Ulf Mattson rev två så SM-guldet gick till BHCC:S Fredrik Rahm med sitt shetlands fyrspann. I vinnar-teamet ingick också groomarna Johanna Lundquist och Andreas Raihle.
Resultat sammanlagt

Årets tävling arrangerades den 27-29 juni.

Tävlingen gäller svår klass och är en av deltävlingarna i Agria Cup.
Med ett startfält på 21 ekipage genomfördes årets tävling. Tyvärr blev det en del strykningar i sista stund från de 26 ekipage som var anmälda från början. Vädret var gynnsamt för både deltagre och publik med en liten regnskur mellan maratonkörningen och kuskfesten. Resultat: Dressyr den 27 juni - Maraton den 28 juni - Precision den 29 juni - Totalt den 27-29 juni - Hästar/Ponnyer

Jan-Eric Andréasen har varit i Frankrike under sommaren och just kommit hem med följande resultat från de franska tävlingsplatserna:

Chamberet den 26-27/7, amateur 3 (medelsvår FEI 3) 1:a dressyr 63,33 straff 1:a marathon 1:a precision 1:a totalt
Santenay den 3/8, lätt klass 1:a dressyr 48 straff 1:a marathon 1:a precision 1:a totalt
Dampierre sur Bouton den 9-10/8, amateur 3 (medelsvår FEI 3) 1:a dressyr 59,33 straff 1:a precision (oplacerad totalt)

Serietävling i Skåne

Tävlingsarrangörer 2003
25 maj, KUSK (Krapperup), Dressyr - precision: Resultat östra Resultat västra
9 juni, Vinslöv, Dressyr - maraton: Resultat östra Resultat västra
30 Aug, KUSK (Krapperup), Dressyr - maraton
14 Sept, SKS (Flyinge), Dressyr - Precision

Inomhusmaraton 15 december i Ystad Ridhus

I samarbete med Ystad Ridklubb, Söndagen den 15 december så genomförde BHCC en inomhusmaraton i Ystad Ridhus. Bana kördes i två omgångar. Marie Nilsson var snabbast efter de två omgångarna, följd av Leif-Göran Rasmusson, Fredrik Rahm och Lars Andersson
Marie Nilsson med Rolökke Swallow RNF 110 Leif-Göran Rasmusson med Sofias shetlandspar

Inomhusträning siste november

För att hålla i gång under vinter så har vi bokat tid i ridhus på lördag den 30 november kl 16.00-18.00 Passa på så tränar vi gemensamt! Vi börjar med dressyr denna gång.
Kontakta Marie eller Leif-Göran för vidare info!

Bellinga-seger i årets gåsarace!

Fyra fyrspann deltog i årets gåsarace i Åstorp. Fredrik Rahm tog hem segern med sitt shetlandsspann i kamp med häst-fyrspannen med Nicke Pålsson, Fredrik Persson samt Anna Nordin som kuskar. Anna och Jan-Eric Andersson kom på 5:e plats för enbet ponny.
Resultat Gåsaracet 2 november 2002

Riksfinalen för Serien den 21-22 september i Eskilstuna gick till Skåne och Vinslöv i synnerhet!
Vinslövs lag 2 vann före Vinslövs lag 1. Båda lagen kopplade greppet direkt i dressyren och bibehöll ledningen klart.
Resultat Riksfinalen den 21-22 september

SM i Åstorp den 12-15 september

Fredrik Rahm med grooms Johanna & Jessica på SM i Åstorp
BHCC:s Fredrik Rahm tog hem SM-silver i fyrspann för ponny vid årets SM i Åstorp, dessutom blev det seger i precision efter en felfri precision. Det var en av de svårare precisionsbanorna med många tidsfel och där det i övriga klasser t.ex endast var en felfri i parklassen (SM-vinnaren Eva Kolmodin-Weijmar) och två i enbetsklass för ponny. Klassen för häst-par fick ingen felfri medan häst-enbet fick tre (av 22 startande).

Serietävling i Åsbo den 8 september

Fjärde och sista omgången av Skåneserien averkades i högsommarvärme på Herrevadsksloster. Bellinga tävlar i den Västra serien. För Bellinga tävlade Lars Andersson (enbet häst) och Andreas Nilsson (enbet ponny). Inte helt oväntat höll Vinslöv ställningar och tog både platserna till Riksfinalen på Rölagg, Eskilstuna den 21-22 september.
Resultat efter fjärde och sista omgången: Västra serien Östra serien
Resultat alla omgångar: Omgång 1 på Flyinge Omgång 2 på Krapperup Omgång 3 i Vellinge - Dressyr
Omgång 4 på Herrevadskloster - Dressyr

Distriktsmästerskap för Skåne 2002

DM har i år fördelats på alla de skånska tävlingar utom SM, där poäng fördelas enligt chapionatsmmodellen. De ingående tävlingarna är
11-12 maj Åsbo, Kusksektion, Ljungbyhed
15-16 juni Skånska Körsällskapet, Flyinge
6-7 juli Vellinge RK, Vellinge
21 juli Åstorp RF, Åstorp
1-4 augusti Åsbo RF, Ljungbyhed
och alla kuskar som tävlat för en klubb tillhörande Skånedistriktet deltager.
Distriktsmästare blev Marie Kahrle för häst och Anne-Christine Arvidsson för ponny. Se vidare: Resultat DM Skåne 2002

Lokal lätt på Bellinga den 18 augusti inställd

Behovet av en-dags lätt klass tävling var tydligen inte så stort. Så pga allt för få anmälda så ser vi oss tvingade att ställa in den planerade tävlingen söndagen den 18 augusti 2002.

Serietävling i Vellinge den 11 augusti

Tredje omgången av Skåneserien averkades i högsommarvärme i Vellinge. Bellinga tävlar i den Västra serien. För Bellinga tävlade Anna Andersson (enbet russ), Lars Andersson (enbet häst) och Leif-Göran Rasmusson (par shetland). Resultat dressyr Anna med groom Jan-Erik vann sedan maraton. Resultat dressyr och maraton
Resultat övriga omgångar: Omgång 1 på Flyinge Omgång 2 på Krapperup

Inför den fjärde och sista omgången så är naturligtvis spänningen olidlig vem som skall åka till Riksfinalen på Rölagg, Eskilstuna den 21-22 september: Resultat efter tre omgångar: Västra serien Östra serien Vinslöv har alltså kopplat greppet i både serierna!

Tävling i Åstorp 21 juli

Fredrik Rahm körde sitt Skäpperöd shetlandsfyrspann med delvis nya ponnyer i Åstorps lätta endagstävling och vann den sammanslagna klassen för ponny: Resultat
Fredrik vann dressyren och blev fyra i maraton bland huvudsakligen enbetsekipage.

Tävling i Vellinge 6-7 juli

Marie Nilsson tvåa sammanlagt i klass 'Enbet ponny' med premierade New Foresthingsten Rolökke Swallow RNF 110 och ligger nu på 5:e plats i den sammanlagda championatsligan för enbet ponny i Sverige.

Tävling på Flyinge

Stora framgångar för Bellinga kuskarna vid helgens tävlingar på Flyinge.
Marie Nilsson vann dressyren och kom tvåa sammanlagt i klass 'Enbet ponny' med premierade New Foresthingsten Rolökke Swallow RNF 110 och Anna Andersson kom tvåa i precisionen i samma klass i ett rekordstort startfält med 18 startande ekipage.
Fredrik Rahm körde sitt shetlandsfyrspann för första gången i medelsvår klass med siktet inställt på SM i Åstorp i mitten av september. Resultat
Fredrik Rahm med grooms Johanna & Jessica på Flyinge

Aktiviteter juni

Klubbtävling söndagen den 2 maj kl 13 på Vrångabäck med 7 startande ekipage. Svenskt lätt program nr 2. Domare: Nils-Gustav Ryberg
Om än ganska nyinkörd häst så visade det sig att en erfaren kusk och en välutbildad dressyrhäst gör sig bra tillsammans i en körtävling: Ann-Christine Skollerud tog hem segern!
Johanna Lundquist med Skäpperöds Orion 339 Andreas och Marie Nilsson med Rolökke Swallow 110
Två premierade avelshingstar vid BHCC:s klubbtävling:
Shetlandshingsten Skäpperöds Orion RS 339 och New Foresthingsten Rolökke Swallow RNF 110
Resultat BHCC:s klubbtävling

Den 9 juni deltager BHCC med ett lag (fyra ekipage) i serietävlingen som denna dag avgörs på Krapperup nära Höganäs. Resultat
Tisdagsträningen fortsätter och nästa tisdag jämn vecka blir den 11 juni: samling mellan 18-19.

Nästa omgång av serietävlingen blir söndagen den 11 aug i Vellinge.

Söndagen den 18 augusti arrangerar vi en endagarstävling, lokal, lätt klass på Vrångabäck.

Åstorp 25 maj

Fredrik Rahm i Åstorp

Fredrik Rahm, BHCC och Skäpperöd kör sitt shetlandsfyrspann vid Åstorps internationella tävling lördagen den 25 maj.

Wachtebeke, Belgien 18-20 maj

Yngve Käll kunde inte fortsätta efter dressyren eftersom han inte fick igenom Rufus i veterinärbesiktningen. En för många andra på platsen osynlig hälta, men har man vunnit Top Driver Award året innan så finns det tydligen andra medel än körkonst att ta till....
Vi minns tex sabotage mot Tomas Erikssons vagn när han var nykomling och ett hot mot någon...

Åsbo den 11-12 maj

Tre startande ekipage från Bellinga i Åsbo i helgen.
Fredrik Rahm med shetlandsfyrspann ut ur ett hinder i Åsbo den 12 maj
Premiär för Fredrik Rahm, Skäpperöd med shetlandsfyrspann och för Marie Nilsson med NewForest hingsten Rolökke Swallow. Både belade en andra plats i dressyren och rev varsin boll i precisionen. Fredrik gjorde en bra maraton och belade 4:e plats. Fredrik fick totalplaceringen tre med det enda fyrspannet i parklassen.
Anna Andersson körde felfritt i precisionen med sitt russ. I maraton vann Anna 3 hinder och var tvåa i 3 hinder och slutade tvåa.
Marie lutsade Swallow lungt och säkert igenom hans första maraton.

Serietävling i Skåne 2002

När det nu snart våras så är det serietävlingarna det första som drar igång. Den först omgången i Skåneserien går den 21 april på Flyinge.
Nästa omgång blir sedan den 9 juni hos KUSK på Krapperup med Dressyr/maraton, och därefter den 11 aug i Vellinge och sist den 8 sept hos Åsbokuskarna i Ljungbyhed.

Dorthealyst 2002

Vid CAI-B tävlingen kör de verkliga fantasterna och idealisterna. Inte en krona i prispengar delas ut trots att det är en internationell tävling. Då kommer också ekipagen från Danmark och Sverige och några lika hängivna kuskar från Norge och Tyskland som också kör för det stora nöjets skull.
Det svenska enbetslandslaget är dock på plats för att stämma av formen inför VM i Conty i augusti. Tävlingen är extra intressant just för dessa ekipage eftersom två av de domare som dömer VM också dömer på Dorthealyst!
De svenska enbeten ligger också i topp. Cecila 1:a i dressyr och tvåa sammanlagt. Carina 1:a i maraton och sammanlagt.
Knut hade en mindre lyckad dag i torsdags då en felkörning förstörde dagen. Men han tog revansch med en 4:e plats i maraton.
Marie körde inte Ferlin utan Coffie och det visade sig inte vara så framgångsrikt koncept: 18:e i dressyr och 14:e efter maraton. Inte så bra med tanke på Conty-domarna.

I parklassen hade Janne Olofsson 49 sekunder fram till ledningen efter att en av hästarna blivit lite nervig i dressyren. Men han lyckades med denna närmast omöjliga uppgift och ledde inför maraton med drygt 1 straff, tyvärr så trillade en boll för Janne men inte för Peter Chr. Jespersen så det blev dansk seger i parklassen!

I enbet-ponny är Ann-Christine Arvidsson på plats och vann är helt ohotad.
Ponny par har svenskarna däremot tvingats släppa både ett danskt före sig i resultatet. Margret Bennich tvåa efter Lars Dau från Danmark. I fyrspannsklassen finns inga svenska ekipage.

Lördagsmorgonen och förmiddagen genomleds i skyfall som dock avtog vid lunchtid och solen tittade fram lagom till att maraton var slut. Detta gav naturligtvis en mycket tung maraton i den danska myllan. Där enbet och ponny inte minst fick en extra krävande tävling.
Man kan konstatera att konceptet med färre sträckor och hindren publikmässigt samlade inte ger piggare hästar om sträckorna i stället förlägges till åkermark och det regnar. Samma situation gällde ju tex vid NM i Finland i höstas.
Förr när vi körde fem sträckor så körde vi på vägar och svängde av in hindren och sedan ut på vägen igen. Då gjorde det inget om det regnade för vägarna höll och sträckan i eventuell gyttja blev endast hinderområdet.

Resultat

Summa alltså två svenska segar mot tre danska segrar i denna "dansk-svenska" landskamp!

Årsmöte 2002

Torsdagen den 7 mars 2002 kl. 19.00 på Sjöbo Gästis.
Ordinarie årsmötesförhandlingar och därefter landgång, öl och kaffe.

Bellinga HCC hälsar alla medlemmar välkomna!

Hästkörträff

Torsdagen den 22 november 2001 kl. 19.00 i Skårby församlingshem.

Bellinga HCC hälsar alla körintresserade välkomna!

Vägbeskrivning

Klubbmästeskap 2001

Söndagen den 11 november: Klubbmästerskap på Vrångabäck

I svalkande höstsol gjorde 5 ekipage upp om årets klubbmästerskap.
Sofia Rasmusson med Nefertite på andra plats Johanna Lundqvist klubbmästare 2001 Fredrik med tandem på tredje plats

Regerande klubbmästaren Fredrik Rahm startade med tandem ekipage och belade en tredje plats. Före sig fick Fredrik i år släppa två enbetsekipage: Sambon Johanna Lundqvist segrade före Sofia Rasmusson, både med shetlandsponnyer. Lars Andersson startade för första gången med sitt halvblod och belade fjärde platsen.

Inomhus körtävling i Åstorp

Söndagen den 4 november bjöds det på inomhusmaraton i ridhuset i Åstorp för andra året. Flera danska ekipage var också på plats i årets upplaga.

Bellingas Anna Andersson placerade sig på tredje plats i finalomgången i ponnyklassen med sitt russ och erhöll en femteplats sammanlagt.

Körmässa

Den 16-18 november är det stor körmässa med utställningar av vagnar& selar, hästar, auktioner & shower i s´Hertogenbosch Se vidare: www.paardenkoets.nl

Nordisk mästerskapen 2001

Mycket svenskt i ledningen i Finland men världsmästarinnan från 1998, Arja Mikkonen, visar åter igen sina färdigheter och vinner dressyren före Anders Jönsson och Heidi Sinda som vi såg på Bellinga i juli ligger trea.
Marie Kahrle fick en felkörning och tappade därmed 5 straff och hamnade på delad fjärde plats 10,2 strasff efter Arja.

Bellingas Fredrik Rahm körde till sig en femte plats i par klassen för ponny, 12 straff bakom ledande Louise Bennich.

Se vidare Resultat Dressyr - Totalt

Körträning år 2001

Alla BHCC medlemmar träffas regelbundet varje tisdag på Vrångabäck, med närmaste tillfällena 2001: 31 juli, 7, 14, 21 augusti med samling 18-19 och håller på till ca 21.

Nästkommande omgångar i serietävlingen:
26 augusti K.U.S.K, Höganäs dressyr, precision
2 september Åstorpsordens RF, Åstorp dressyr, maraton

Tävling år 2001

Den 6-8 juli är datumet för BHCC:s körtävling år 2001!
Tävlingen var en nationell tävling i medelsvår klass. För Par, häst i svår klass som förberedelse inför VM i augusti. Förutom de svenska ekipagen som bl.a. gör upp om Agria Cup så fanns det ekipage från Danmark, Norge, Finland och Tyskland.
Närmare bestämt åtta ekipage från Danmark, tre från Norge, ett från Finland samt två från Tyskland

Under tre varma och långa sommardagar tävlades det på Vrångabäck. Även ekipagen från Tyskland tyckte att värmen var krävande. Pga värmen så minskades också svårklassens maraton från planerade fem sträckor till tre sträckor.
Fredrik Rahm tävlandes för hemmaklubben gjorde sin andra medelsvåra tävling i klassen för par-ponny och tog andra platsen totalt efter 3:e i dressyr, 1:a i maraton och 2:a i precisionen.
Maraton blev dramatisk med tre vältningar. Glädjande nog så kan vi dagen efter tävlingen konstatera att alla (såväl hästar som kuskar och groomar) har hämtat sig även om man naturligtvis är lite öm i kroppen här och var fortfarande...

Resultat totalt

Att Windsor blev den första körtävlingen som ställs in pga M&K kom väl knappast som en överraskning men pga krav på garanti på tävlingens genomförande från sponsorer så drabbar det nu även Sverige!
Sveriges enda CAI tävling på Kviberg tvingas tyvärr ställa in. Även om vi inte har någon antydan till mul & klövsjuka i Sverige så kan ingen garantera att vi inte får den och därmed inte heller garatera idag att tävlingen kan genomföras.

Övriga inställda tävlingar pga M&K:
Emsdetten i Tyskland den 4-6 maj 2001
EM för ponnyfyrspann i Sandringham, GB, den 28/6-1/7 2001
Mindelstetten (Ger) CAI-2 6-8 juli
Breda (NL) 6-8 juli (men satsar nu på 2002 11-15 juli)

Inomhus körtävling i Åstorp

Söndagen den 5 november bjöds det på inomhusmaraton i ridhuset i Åstorp. Inomhus maraton är ganska nytt i Sverige. Hittills har det mest varit fyrspannen som bl.a. kört i Globen och Malmös Horsejumping. Nu hade alla sorters ekipage chansen att pröva på. Ett 20-tal ekipage tog denna chans.

Bellingas Fredrik Rahm placerade sig på andra plats i ponnyklassen med sitt shetlandspar bestående av Furunäs Ikaros och avelshingsten Skäpperöds Jason från familje-stueriet Skäpperöd efter närmast oslagbara Ann-Christine Arvidsson med sin Övarps Knut.

I klassen för häst segrade Cecilia Qvarnström, regerande VM-silvermedaljös i enbet, och som missade det VM som inte blev av!

Fyrspannsklassen blev knappt en tumvante, av tre utannonserade ekipage kom endast Fredrik Persson och då endast till den avslutande finalen.

Klubbmästeskap 2000

Söndagen den 8 oktober: Klubbmästerskap på Vrångabäck

I fuktig väderlek eller snarare hällregn genomförde 6 tappra ekipage årets klubbmästerskap. Det blev dubbelt fd travkuskar i toppen. Frerik Rahm tog ännu ett klubbmästerskap i raden och två blev Anna Andersson, Veberöd "omskolad" i år med sin fd russtravare. De har tillsammans kört många travlopp genom åren. Anna är nu aktiv som domare mm inom ponnytravsporten. På tredje plats kom hemmaekipaget Pia Høegh med sitt frisiska par. På fjärde plats en veteran med ny häst: Marie Nilsson fd Persson med flertalet meriter bl.a. SM seger med A-ponny. På femte plats lite mer nybörjare: Sofia Rasmusson och på sjätte Annika Malmberg med shetland resp russ som båda genomförde sin första körtävling överhuvudtaget.

KM arrangeras på traditionsenligt sätt med dressyr, svenskt lätt program nr 2, därefter maraton på idealtid och avslutas med precision enligt "gambler's choice" modellen.

Körtävling på Bellinga 15-16 juli 2000

Fredrik Rahm i hinder nr 2 på Bellinga den 16 juli
I strålande solsken och första värmen i juli så genomfördes årets körtävling på Vrångabäck.Tjugotalet ekipage kunde i två dagar njuta av både körtävling och omgivning.
Hemmaekipaget Fredrik Rahm med groom Johanna Lundqvist kunde som enda par bland enbet i klass 1 (ponny och kallblod) ta en hedrande andra plats efter en tredje plats i dressyroch trots lite vagnproblem efter en törn i andra hindret ta sig i mål på femte plats i maraton och däremellan belägga enandra plats i precisionen.
Fredrik kör ett shetlandspar bestående av avelshingst från egen uppfödning nämligen Skäpperöds Jason RS 285 och hans son Furunäs Ikaros
Bellingas andra hemmaekipage tog hem segern i dressyr i klass 3, hästparklassen: Pia Høegh, boende på Vrångabäckmen tävlande för Vensyssel køreforening VK i Danmark.
Den numera traditionellt största klassen, enbet häst, innehöll bla Åke Henriksson, Flyingesom här laddade upp inför Breeders på Flyinge den sista helgen i juli. Detta gjorde han genom attta hem segern i klassen. I precisionen togs segern av en annan rutinerad kusk nämligen Ingemar Jönsson som återupptagit tävlandeti år med ny häst. Höll tempot uppe omkörningen bla genom att göra galoppombyte vid varje kon i serpentinhindret!!!
Se vidare: Resultat
Nås även via GSM/WAP, WAP-Adress: http://hem.passagen.se/bhcc/index.wml

Fredrik Rahm med groom Johanna Lundqvist i hinder nr 4 på Bellinga den 16 juliBHCC medlemmar tävlande i Jönköping den 4-5 september

Tävlingen arrangerades av Jönköpings läns KS och var förlagd till Skog, norr om Vetlanda. Fredrik Rahm med groom Johanna Lundqvist startade med sina två premierade shetlandshingstar från Stuteri Skäpperöd:Jason RS 285 och Abbe RS 158, där de belade en andra plats i såväl Dressyr, Maraton som Totalt: Se Resultat

Saumur (F) EM ponnyfyrspann 8-11 juli

Saumur (F) EM ponnyfyrspann 8-11 juli EM för ponnyfyrspann

EM för ponnyfyrspann arrangerades för tredje gången den 11-13 juli i Saumur i Frankrike.
EM har tidigare körts 1995 i Breda, Holland och 1997 i Meissenheim, Tyskland.
De flesta tidigare medaljörer återfanns på startlinjen även i Saumur.
Så även dubbla mästarinnan: Georgina Frith från England.
Silver- respektive bronsmedaljer:
1995 (efter Georgina Frith) tyskarna Tobias Bücker och Abel Unmüssig.
1997 (efter Georgina Frith) holländarna Pjotr van den Heijden och Aart van den Kamp (shetlandsponny).
Tyskland har vunnit och Holland blivit två i lagtävlingen båda gångerna.

Saumur ligger ca 300 km söder om Paris i Loire-dalen och är känd som en het gryta där det ofta blir mycket varmt.
Underteckad tyckte det var varmt i år också, men de som hade erfarenhet från tidigare år tyckte att det var inte så farligt under årets tävlingsdagar.
I år var det inte mer än 25-26 grader men det kändes som mer än 30.
Saumur har ett sandigt underlag och vid presskonferens så poängterade deltagarna att man var nöjd med att man i år hade ett fastare och därmed inte så tungt underlag.

När det gäller Frankrike så är naturligtvis franska språket en självklarhet, inte ens i sekretariatet hade man engelsktalande personal.
Och i reportagen i ortstidningarna förvånades man över att man hade hört andraspråk talas på tävlingsplatsen. Detta på ett Europamästerskap!!!!!

Startfältet (32 ekipage) bestod av varierande storlek på ponnyerna alltifrån det minsta shetlandsekipaget till kallblod som fjordhästar och nordsvensk liknande franska kallblod.
Däremellan fanns det mycket welsh och haflinger samt nationella tävlingsponnyraser.Alla Österrikare hade naturligtvis haflingerspann.

Dressyren kördes på torsdagen (det fanns en parklass som körde sin dressyr på fredagen). Ekipagen generellt visade hög klass, inte minst de fem främsta är mycket bra.
Dressyren vanns av Mia Allo från Belgien med sina ljusa fuxar.
Hoppas vi kan få med något svenskt ekipage också om två år.
Familjen Bennich hade ju varit kul att se här nere. Med den klass som visades på Flyinge i juni med par slår de sig helt säkertin bland de 10 främsta. Kanske bland de fem första också. Beroende på hur känd man hinner bli.De flesta ekipage som fanns med här har ju kört internationellt under merparten av nittiotalet.
Kommentarerna allmänt var också att det var hög standard på ekipagen.

Maraton var 21 km lång fördelad på A: 6 km - B: 1 km - C: 4 km - D: 1 km - E: 9 km.
Tempo på A: 14 km/tim - B&D: 6 km/tim - C: 16 km/tim - E: 13 km/tim
Maratonhinderna var trångt byggda så de större ponnyerna hade problem att över huvudtaget ta sig igenom. Man har gått om bokstäver i Frankrike: Alla hinder hade A-F. I vissa hinder fanns faktiskt ändå möjlighet till alternativa vägar!!
Enda shetlandsekipaget (från Holland) segrade i maraton och kom tvåa sammanlagt.

Av Frankrikes 10 ekipage visade det sig att de sex först startande ekipagen i precisionen var franska!!Bästa franska ekipaget hamnade på 13:e platsKanske inte så kul som fransmännen hoppats på.
EM till Georgina Frith (GB) för tredje gången!!
Storbritannien representerades av fem tjejer (varav tre i laget). Den största behållningen av tävlingen var nog att se dessa med sina kvicka, smidiga och lydiga ponnyer "rinna" igenom hindren.
Georgina Frith från England tog nu sitt 3:dje EM guld och tillsammans med sina'landskvinnor' blev det silver i lag.
Ursula Hirschberg tilldrog sig tyvärr 20 straff på sträckorna och tappade därmed 10 placeringar individuellt.

När Totala EM segern var klar avslutade Georgina Frith med en suverän omkörningsrundaoch vann även precisionen med över fem sekunder.
Georgina Frith sålde hösten 2001 sitt Welsh-fyrspann till USA och satsar nu på ett Connemara-spann kanske klart till VM 2003!


Saumur (F) EM ponnyfyrspann 8-11 juli

Christer Persson presenterar sig på internet

Equus Driving - Christer Persson - Degeberga

Equus Driving & Equipment är Skandinaviens representant för Polens främsta vagns o sadelmakeri som drivs av Christer Persson.
- Vi kan därför erbjuda våra kunder ett förstklassiskt utfört arbete, enligt gammal hantverkstradition, med modern teknik i Polen, landet där körning med häst och vagn har en obruten tradition.


Dags för grönt kort?

Tänker Du tävla ??

Då är det dags att börja planera för att ta Grönt kort. Grönt kort krävs föratt ta licens och licens krävs för att tävla ...

Ta kontakt med oss: antingen via email eller Tel 0411-714 20(även fax)
Så ordnar vi utbildning och/eller själva testet!!!

Mera info hos Svensk Ridsportförbund